Allt för dig som gillar bilar
RSS icon Home icon
 • Kör säkert på vintern

  Posted on september 24th, 2020 Brianne Nilsson No comments

  Vintertiderna är inte allt för långt borta just nu och med dessa tider kommer även högre risker för olyckor på vägarna av alla möjliga slag. Det finns dock flera saker som kan hjälpa dig att hålla dig säker på vägarna till vintern.

  Bra ljus

  Många av oss spenderar en hel del tid på vägarna medans det är mörk ute under vintermånaderna. Att ha bra ljus på bilen är därför extra viktigt denna tid på året. Ljuset försämras dock med tiden och det kan vara både dyrt och besvärligt på vissa bilmodeller. Ett bättre alternativ kan då vara att helt enkelt köpa och montera extraljus på bilen. Det finns ett par olika varianter att välja mellan, men oavsett val kommer det ge en mycket tydlig ljus bild som hjälper dig att se ordentligt i vintermörkret.

  Tänka på greppet

  Att köra på snö och is kräver ju inte vinterdäck utan god anledning. Men även med dessa kan olyckan vara framme, och då behöver det inte vara många kilometer i timmen som avgör huruvida på är kvar på vägen eller hamnar i diket. Att köra på ett halt väglag är därmed bäst att köra med något sänkt hastighet och försöka hålla sig till en mjukare körstil.

  Rätt utrustad

  Om en olycka av något slag skulle ske är det viktigt att du och bilen är rätt utrustad. Se till att ha med telefonen och att den är laddad så du kan ringa på hjälp om det behövs. Lägg också in startkablar, bogserlina och kanske även en snöskyffel i bagaget. Ha även en reflexväst redo om du måste lämna bilen vid ett stopp. En ficklampa är också bra att ha om det är mörkt och en PET-flaska eller annan behållare full av sand kan vara bra om bilen står still och slirar.