Allt för dig som gillar bilar
RSS icon Home icon
 • Förbereda bilen inför vintern

  Posted on september 23rd, 2016 Brianne Nilsson No comments

  bil_vinter_327406094Vintern är alltid en mer påfrestande tid för bilen och även om moderna bilar normalt sett klarar vintertiderna relativt bra utan några speciella åtgärder, kan det ändå vara en bra idé att ta en titt på några delar innan minusgraderna och snön dyker upp.

  Kylarens frostskydd

  Den kylarvätska man använder måste klara av temperaturer på -40° C om man bor i norra eller mellersta Sverige, men bara -20° C om man bor i södra delen. När man väljer produkt är det därför bra att titta på vilken temperatur den klarar av. Använder man fel kylarvätska riskerar man köldskador i kylsystemet och det är inte billigt att åtgärda.

  Kolla batteriet

  Ett bilbatteri löper större risk av ge upp när det är kallt ute. För att försäkra sig om att ens batteri är i bra skick bör man testa det med hjälp av en syraprovare. Detta kan dock inte användas på ett batteri som saknar pluggar. Vill man inte köpa ett går de ofta att låna på macken.  Om man märker att syravikten är mycket lägre i en eller flera jämfört med de andra kan det vara dags att utföra ett batteribyte. Men är det lågt i alla behöver man mest troligt bara en uppladdning antingen med ett batteriladdare eller bara ta en längre tur med bilen.

  Kontrollera vinterdäcken

  Det kanske mest självklara är dock att se till att man har godkända vinterdäck innan säsongen börjar. Det enklaste sättet att kontrollera detta är att mäta mönsterdjupet. Rekommendationen från Transportstryrelsen är att djupet ska vara minst 3 mm för att fortsätta ha bra friktion även på fuktiga vägbanor. Även om däcken är gamla räcker det egentligen med att de uppfyller kravet på mönsterdjupet.

  Tvätta bilen

  Tvätta bilen regelbundet särskilt under vinterhalvåret då vi ofta kör på saltade vägar.  Detta sliter hårt på bilens lack och framkallar ordentliga rostangrepp om vi inte spolar av det med jämna mellanrum. Glöm inte att spola av bilens underrede också då det är hårdast utsatt och svår att upptäcka rosten på. Se till att bilen får stå varmt och torka när du tvättat av den så att inte dörrar och fönster fryser ihop och torka av alla lister ordentligt. När du tvättat bilen så kan du passa på att kolla alla ovanstående saker såsom kylarvätskan, luft i däcken, batteriet och att oljenivån ligger där den ska. Glöm inte fylla på spolarvätska då tanken annars lätt fryser sönder om du har för låg nivå eller om du spätt ut den för mycket och har för låg halt av koncentrerad spolarvätska.