• Ta lastbilskörkort

  Posted on juni 5th, 2014 admin No comments

  Om du tycker om att köra är kanske lastbilschaufför ett yrke för dig. Då behöver du till att börja med ta ett lastbilskörkort, eller C-körkort.

  För att ta detta krävs först ett vanligt B-körkort samt ett körkortstillstånd II/III. För att få det tillståndet måste du kunna uppvisa ett läkarintyg som bevisar att du inte har några medicinska problem som utgör en risk när du kör tunga fordon. Du måste förstås vara minst 18 år och bo permanent i Sverige eller ha studerat här i mer än sex månader . Har man ett körkort som är utfärdat av någon annan EES-stat måste man först byta ut det mot ett svenskt körkort.

  Om du vill köra släpvagnar som väger mer än så – exempelvis som långtradarchaufför – behöver du ta ett CE-körkort och i de flesta fall måste du vara 21 år eller äldre för att ta det. Läs mer om de olika behörigheterna på Körkortsportalen. De flesta trafikskolor erbjuder kurser för C-körkort och det finns också intensivkurser. Du måste sedan klara av teori- och praktikprov. Teoriprovet kostar 325 kronor att få skriva, men priset är dock högre efter klockan 18:00 och på helger, då kostar det 400 kronor. Körprovet kostar 800 kronor att göra, 1040 kronor efter klockan 18:00 och på helger.

  Att köra vilket tungt fordon som helst är annorlunda än vanliga personbilar och manövreringskraven är något mer specialiserade, detta är något man helt enkelt måste öva in. Andra stora skillnader är växlingstekniken och bromsningen, dessutom kommer det att ta tid att vänja sig vid det stora utrymmet som dessa fordon tar upp på vägbanan.

  Körkort klart – vad härnäst?

  När du har ditt lastbilskörkort i handen öppnar sig nya möjligheter för dig. Det finns framför allt två sätt att börja jobba som yrkesförare: antingen tar du anställning, eller så startar du upp ett eget åkeri. När du har en fast anställning har du förstås lönen tryggad varje månad, men nackdelen är att du är mindre fri att lägga upp din egen arbetstid och – om det skulle gå bra – expandera din verksamhet. Om du istället startar upp ditt eget åkeri har du fler möjligheter att gå din egen väg. Då behöver du investera i lastbilar för att se till att du får snurr på affärerna. På Dafsweden.se hittar du lastbilar och fordon som kan hjälpa dig att få fart på åkeriet. De säljer välunderhållna begagnade lastbilar från de egna märket vilket är bra för de som just startar.

  Har du egen lastbil kan du också frilansa, det vill säga hyra ut dina tjänster till olika åkerier när det behövs. Bäst är dock att börja med en anställning för att få in en fot i branschen, skaffa kontakter och framförallt erfarenhet.