• Köpa begagnad lastbil

  Posted on februari 10th, 2015 admin No comments

  Man kan faktiskt göra fynd vid köp av begagnade lastbilar, speciellt om man har både kunskap och erfarenhet inom branschen.

  truck

  Precis som handel av begagnade personbilar förekommer det vad man brukar kalla ”hästhandlare” när det gäller lastbilar, personer som inte drar sig för att lura kunden. Har en lastbil gått 50,000 mil ska den självklart se använd ut, både på ut- och insidan, ser den ovårdad ut på utsidan kan man vara säker på att insidan inte är bättre.

  En av punkterna man bör fokusera på är lastbilens historia, vilka de tidigare ägarna har varit och i vilken typ av trafik lastbilen använts i. Har den haft många ägare är det bäst att vara försiktig, desamma gäller om den har mest använts i stadsdistribution, en fjärrbil klarar sig bättre med tiden.

  Det är också viktigt att höra hur långt den har gått jämfört med vilken årsmodell det är. En sex år gammal fjärrbil som bara har gått 20,000 mil bör få vem som helst att höja på ögonbrynen och tvivla, 120,000 mil är mer troligt. Som tur är kan man ta hjälp av de besiktningsprotokoll som ska följa med, likaså kan man få information om oljebyten, service och eventuella komponentbyten från servicehandboken.

  Vad gäller just komponenter är det tre saker man verkligen ska titta noga på:

  • Däcken – nedslitna drivdäck är ett dåligt och dyrt tecken. Men även framdäcken då detta kan indikera glapp i hjulställningen.
  • Batterierna – detta är ett dyrbar komponent som går att kortvarigt manipulera. Missljud från kompressor, generator eller startmotor är tecken på att åtgärder måste göras.
  • Bromsarna – om något kan vara en lastbils akilleshäl så är det helt klart bromsarna. Lite inte på bilprovningens protokoll eftersom de fortsätter att använda en inexakt mätmetod och kollar inte beläggens tillstånd.

  Är man beredd att lägga ut lite mer pengar för att vara säker på att få en fullt fungerande och bra maskin kan man till exempel besöka DAF Sweden. De begagnade lastbilar de säljer har genomgått grundliga kontroller innan de läggs ut för försäljning. Det är också enkelt att få tag på reservdelar till deras lastbilar då de har en omkring 90% tillgänglighet på dessa.