• Köpa äldre bil

  Posted on oktober 23rd, 2014 admin No comments

  Har man pengabrist men behöver ta sig från punkt A till punkt B så hamnar ofta valet på att köpa en äldre bil. Det känns så klart billigare just då men det kan medföra större kostnader senare. 

  Undersök bilen noggrant innan köp

  785077-checking-under-the-hoodTänk på att man har ganska dåligt skydd i köplagen när man handlar från privatpersoner. Det är upp till dig att undersöka bilen. Och den enda skyldighet som säljaren har är att berätta om dolda problem som de vet om. Men även om dolda problem dyker upp senare kan det vara svårt att bevisa att den förra ägaren visste om det men valde att inte säga något.

  Du kan alltid be att få köra bilen till en bilprovning för att få den undersökt men det kan vara svårt att få en drop in-tid precis när du är där och tittar på den. Se till att provköra bilen och känn efter hur den är att köra. Kolla under bilen efter rostskador. Äldre bilar har alltid lite rost men ser det ut som avgassystemet håller på att falla av.

  Var beredd att köpa reservdelar

  Äldre bilar har alltid problem på gång, det kommer man inte undan. Många av bilens delar är slitvaror som även nya bilar behöver byta då och då. Äldre bilar kan dock ha större problem än nya. Medan en fräsch bil bara behöver byta tändstift kan en äldre modell ha problem med hjullagren.

  Det är alltid dyrare att köpa reservdelar direkt hos mekanikern. De köper in delarna och lägger sedan på flera procent för att sälja det vidare till dig. Därför är det bättre att köpa de där delarna hos en reservdelsbutik och endast betala för arbetstimmarna hos mekanikern.

  Fallande pris

  En bil tappar hela tiden värde. Så fort en bil har blivit såld så tappar den några tusenlappar i värde. Så köper du en bil för 15 000 och har den i ett år kommer du inte kunna sälja den för samma pris, om du inte har tur.

  Rustar man upp bilen totalt  kan man så klart begära ett högre pris, men frågan är om inte personen som kan lägga 25 000 kronor på en bil kommer att välja en nyare modell? Din bil är fräschare och har nya delar men är fortfarande en äldre modell och saker kommer snart att behöva bytas igen.

  Så hur mycket man än leker med bilen och hur lite man än behövde betala för fordonet, förlorar man alltid pengar på att köpa och äga en bil.