• Ecodriving

  Posted on oktober 25th, 2014 admin No comments

  En trend i dag är att köra ecodriving. Det lärs ut på körskolorna och skrivs om i tidningarna. Det handlar om att vara snällare mot miljön samtidigt som man sparar in på bensinen. 

  Man ska köra på så hög växel som möjligt. En låg växel gör bilen starkare man kräver också med bränsle. En modern bil klarar av att ligga på femte växeln redan vid 50 km/h medan äldre modeller kanske bara klarar fyran. Lägg märke till varvmätaren för att se hur din bil går att köra.

  Gör snabba accelereringar. Accelerering drar mer bränsle så därför vill man öka hastigheten snabbt så man kan göra en jämnare hastighet under längre tid. Men här ska man också hålla koll på varvmätaren. den ska helst vara under 3000 varv/minut.

  Hoppa växlar när du accelererar så slipper du använda koppling så mycket. En nedtrampad koppling drar bränsle så var där så lite som möjligt. Man brukar vanligtvis hoppas från tvåan till fyran och från trean till femman.

  Motorbromsa närhelst det är möjligt, det vill säga släpp gasen och bromsa inte med pedalerna. Motorbromsa förbrukar inget bränsle alls och är att föredra när det går. Håll ner koppling och gå ner en växel. Släpp upp kopplingen försiktigt och motorn kommer att bromsa åt dig.

  Undvik att stanna och bromsa så mycket du kan. Motorbromsa fram till rödljusen så du slipper stanna.