• Byta bromsskivor

  Posted on februari 17th, 2015 admin No comments

  Det är dags att byta bromsskivor och än en gång måste du ta dig till bilverkstan för att få bilen servad. Varför inte då spara en slant genom att göra jobbet själv?

  398171-brake-rotor (1)

  Allt du behöver är att införskaffa några viktiga tillbehör. Hos bland annat Mekster kan du hitta ett brett urval av bromsskivor att välja mellan. Utöver dessa så behövs det följande verktyg när du ska byta ut bromsskivor:

  • Bromsbelägg
  • Pallblock
  • Kopparpasta
  • Fälgkors
  • Hylsnyckelsats
  • Eventuellt en monteringssats för bromsbelägg

  För att få en mer visuell guide kan du titta på videon nedan som visar hur man går till väga. När du väl har allt nödvändigt material så börjar du med att lyfta upp bilen på pallblocken och ta av hjulen. Vi råder dig att inte arbeta under en bil som bara stöds av domkraft.

  Skruva av bultarna eller glidkolvarna för att lossa på bromsoken och fäll ut. Se till så att bromsoket inte hänger helt löst i bromsslangen.

  Härnäst ska du lösgöra skivan från hjulnavet. Ibland kan det hända att skivan är sammansatt med hjullagret. Då får du lossa på centrummuttern som brukar vara låst med antingen en saxpinne eller låsbleck. När hjullagret dras isär försäkra dig om att ingen smuts kommer in.

  Skulle hjullagret vara integrerat i bromsskivan så flyttar du över den från den gamla till den nya skivan. Det kan även visa sig att ett nytt hjullager behöver monteras. Från friktionsytorna på bromsskivan tvättar du bort fettet, och sätter därefter tillbaks skivan. För vissa bilar kan hjullagrets spel justeras med centrummuttern.

  Nu blir det dags att montera tillbaks bromsoket. Är det ett flytande bromsok så ska du se till att centrera det över bromsskivan. På det här sättet blir utrymmet mellan belägg och skiva lika stort på båda sidor.

  Innan du börjar köra bilen så är det bäst att testa att trampa på bromspedalen några gånger för att se allt är som det ska.

  För fler tips om bilar och mekar kan man lästa Aftonbladets artiklar med Bosse Bildoktorn.